Tradycyjne potrawy w Egipcie

W czasie wakacji oprócz zwiedzania poznajemy też kuchnię charakterystyczną dla danego regionu. Zwłaszcza w tak egzotycznym kraju jak Egipt, turyści mają wręcz obowiązek skosztowania oryginalnych egipskich dań.

Na kolacje niezwykle charakterystyczne są foul i taameja. Foul to fasola specjalnie przygotowana i podawana przeważnie z sosem paprykowym, a taameja to coś przywołującego na myśl nasze kotlety – z tym, że zamiast mielonego mięsa jest mielona fasola z papryką.

Obiad dla typowego Egipcjanina składa się z zupy takiej jak ads, oczywiście ponownie z fasolą, oraz isan asfur, która jest z wołowiny i znacznie ostrzejsza. W kuchni tego kraju popularne są też gotowane cukinia, marchewka, zielony groszek oraz ziemniaki, ale serwowane inaczej niż w Polsce – jako przystawka. Będąc w Egipcie można spróbować też makaronu beszamel, czyli czegoś zbliżonego do lasagne podawanej w sosie beszamel, rodzaj tego dania bez makaronu tokusa beszamel, gdzie makaron zastępowany jest cukinią.

Europejczycy jadący na urlop do Egiptu powinni skosztować dań serwowanych przez lokalne restauracje i puby. Można stwierdzić, że nie poznamy tak do końca danej części świata, jeśli nie „poczujemy jego” wszystkimi zmysłami.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ogólna. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Możliwość komentowania jest wyłączona.